RAIXA
EspañolEnglishDeutsch
El primer comte de Montenegro, Ramon Despuig i Rocabertí, comprà Raixa el 18 de juny de 1660 i a partir d’aquell moment es convertí en la possessió emblemàtica d’aquella família. En el segle XVIII els successius comtes reformaren i ampliaren la casa com era habitual durant l’època barroca. Llavors ja hi havia alguns horts d’esbargiment denominats: de les Llimoneres, de la Gruta i hort Nou, documentats el 1740.
Els protagonistes de la darrera transformació foren els germans Joan i Antoni Despuig i Dameto. El primer (Palma,1735-1813) va ser el IV comte de Montenegro i VII de Montoro. El segon, Antoni (Palma,1745-Lucca, 1813), va dur a terme una carrera eclesiàstica ascendent que culminà amb el seu nomenament com a cardenal el 1803 per part del papa Pius VII.
El cardenal Despuig és un dels personatges més rellevants de la Il·lustració a Mallorca. Destacà com a mecenes i col·leccionista d’art i antiguitats arran de les seves llargues estades a Itàlia. Entre el 1787 i el 1796 patrocinà excavacions en uns terrenys d’Ariccia, prop de Roma. Amb les peces obtingudes i d’altres comprades formà un museu d’escultura clàssica que instal·là a Raixa mateix, on treballaren els escultors Pascual Cortés, Luis Melis, Francesco Lazzarini i l’ajudant Giovanni Tribelli. Actualment, part d’aquella col·lecció es troba al castell de Bellver a Palma.