Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

Les Jornades sobre Inclusió Social del Teatre Principal reivindiquen la diferència (20.09.2018)


Aquest dijous s'ha projectat el film "Une jeune fille de 90 ans" i aquest divendres es representarà el muntatge de dansa "Synergy", de Lisarco. Entre els 60 inscrits figuren programadors, terapeutes, educadors, programadors, gestors culturals o intèrprets.L'equip directiu del Teatre Principal de Palma amb els professionals que assisteixen a les Jornades sobre Inclusió Social.
El Teatre Principal de Palma ha inaugurat aquest dijous les Jornades sobre la Inclusió Social a les Arts Escèniques, que compten amb 60 inscrits.


 


L’obertura de les jornades ha anat a càrrec de Carlos Forteza, director del Teatre Principal, que durant la seva intervenció ha posat un especial èmfasi en els esforços del Teatre per convertir la històrica sala de ciutat en un espai cada vegada més accessible per a tothom i sobre “la necessitat i obligació per a una institució pública com el Principal de donar presència, visibilitat i caràcter de naturalesa al treball dels professionals que treballen el camp de la inclusió en les arts escèniques”.


 


Conscient de que aquestes jornades són només “una primera passa, un punt d’encontre i d’intercanvi d’experiències”, Carlos Forteza ha assegurat que “des del sector públic estam intentant respondre a aquesta demanda de `normalització´”, que es reclama des dels col·lectius amb diversitat funcional i aquells en risc d’exclusió social


 


Forteza ha conclòs la seva intervenció amb la reivindicació de “la normalització de la diferència i de la diferència com a riquesa cultural”.


 


Esther Bonal, de Xamra, presentació inaugural


Seguidament, Esther Bonal, directora de XAMFRA, centre de música i escena del Raval a Barcelona i professora de Pedagogia de l’ESMuC, ha inaugurat les jornades parlant d’Arts escèniques: eines per a una vida vivible, que, una vegada acabada, ha generat un intens i sòlid col·loqui.


 


La trobada ha seguit amb la presentació de tres propostes inspiradores i diverses en contextos, col·lectius, territoris i metodologies, que ha generat un diàleg obert entre els participants. Es tracta de Constanza Brnic, que ha explicat el seu projecte de dansa inclusiva, Piece, adreçada a nins i adolescents, així com l’òpera participativa Monstre del laberint i Tots dancem; Nacho Bilbao i la iniciativa The Cross Border, creada el 2012 a Nova York i que conjuga àmbits com el teatre i la transformació social; i Jordi Mas, que amb la companyia CircBombeta treballa la inclusió social en el món del circ en el seu darrer espectacle, Mur.


 


Les Jornades sobre la Inclusió Social a les Arts Escèniques, que continuen fins aquest divendres 21 de setembre, volen visibilitzar i posar en valor la creació artística a les arts escèniques i comunitàries orientada a la inclusió social, així com promoure la seva professionalització, exhibició i difusió.


 


Excel·lent resposta del sector


La resposta del sector ha estat excel·lent i les jornades compten amb 60 inscrits procedents de professionals del sector com educadors, terapeutes, programadors, creadors, intèrprets, gestors culturals, tècnics d’ajuntaments i representants d’institucions pioneres com l’ONCE.


 


En el context d’aquest jornades, aquest dijous 20 de setembre s'ha projectat el film Une jeune fille de 90 ans, de Valeria Bruni Tedeschi i Yann Coridian, en la seva versió original en francès subtitulada en castellà. Aquesta pel·lícula narra la relació entre un reconegut coreògraf que fa un taller de dansa a una residència per a persones majors i una interna malalta d’alzheimer de 92 anys.


 


Aquest divendres 21, també a les 20 hores, les Jornades es clouran amb el Colectivo Lysarco, que representarà el muntatge de dansa Synergy, un espectacle generador de vincles, que potencia la capacitat per crear de forma conjunta i en cooperació. Nou artistes, músics i ballarins trenquen barreres i proposen uns models nous de relació entre l’espectador i l’escena.


 

Documents relacionats