Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

Mata Ombres, l’art que remou consciències (20.09.2018)


El vicepresident, Francesc Miralles, ha presentat aquest migdia una de les apostes del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca per aquesta Nit de l’Art 2018. “Mata Ombres” és una exposició col·lectiva, en la qual participen 14 artistes de les Illes Balears, que utilitzen l’art per recrear l’experiència d’un viatge a l’Índia, que els va posar en contacte amb la tasca social que desenvolupa la Fundació Vicenç Ferrer a Anantapur a favor dels més desfavorits. S’inaugura aquest dissabte, 22 de setembre, al Centre de Cultura “Sa Nostra”.El vicepresident Miralles i el director insular de Cultura amb el comissari de l'exposició "Mata Ombres" i alguns dels artistes que hi participen, avui al Centre de Cultura "Sa Nostra".
“Mata Ombres” fa referència a les persones de classe social més baixa de l’Índia, l’ombra de les quals és considerada impura. Una realitat que coneixen de prop els catorze artistes que participen d’aquesta exposició gràcies a un viatge a l’Índia el passat mes de febrer, on varen entrar en contacte amb la tasca de la Fundació Vicenç Ferrer a Anantapur.


 


Ara, de tornada, han concentrat la seva experiència en obres d’art creades expressament per aquesta mostra, acompanyades dels seus quaderns de viatge. Es tracta dels mallorquins Joan Aguiló, Mariano Mayol, Joan Costa, Luis Maraver, Beatriz Polo, Marian F. Moratinos, José Manuel Menéndez Rojas i Esther Olondriz; els eivissencs Adrián Cardona, Carles Guasch i Júlia Ribas; els menorquins Marc Jesús i Paca Florit; i el formenterenc Enric Riera.


 


“És un clar exemple de com l’art es compromet a favor d’una societat més justa. I és també una mostra més del suport d’aquesta institució a la feina que fan les entitats socials per lluitar contra els estigmes. La cultura es posa al servei de la solidaritat, en aquest cas a través del projecte que impulsa la Fundació Vicenç Ferrer, que esperem pugui continuar amb la seva tasca gràcies també a la generositat dels artistes que participen en el projecte", explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. 


 


La mostra, comissariada per Antoni Torres, s’inaugura aquest dissabte en motiu de la Nit de l’Art de Palma 2018 i introdueix el visitant en una nova realitat a través de les olors amb una instal·lació amb espècies, que precedeix l’exposició, ubicada al primer pis del Centre de Cultura “Sa Nostra”. Antoni Torres recorda com Mata Ombres va nèixer fa un any i mig "amb la intenció de fer una exposició solidària que mostràs el poder de transformació de l'art. Vàrem començar amb una sèrie de serigrafies, que vàrem presentar l'any passat i que ens va permetre finançar la construcció d'una escola a l'Índia. Després amb els artistes vàrem viatjar a l'Índia per fer una ruta d'art balear dins la Fundació Vicenç Ferrer. I, ara arriba aquesta exposició, la tercera part d'aquest projecte, que acull el Consell de Mallorca a partir d'obres fetes pels artistes a partir de la impressió que els va causar aquest viatge". La major part d'obres són pintura i també s'inclou un audiovisual realitzat per Adrià Cardona. 


 


Durant la inauguració aquest dissabte de “Mata Ombres” els assistents podran gaudir d’un concert del Cor de Dones de la UIB. A la presentació d’aquest migdia han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; el comissari de l’exposició, Antoni Torres i alguns dels artistes que participen de la mostra: Mariano Mayol, Joan Aguiló, Luis Maraver, Joan Costa i Esther Olondriz.

Documents relacionats