Departament de Participació Ciutadana i Presidència
Mallorca atreu la mirada del mercat nord-americà (21.09.2018)


Agències i tourperadors queden fascinats amb l’aposta Cultural del Consell. La promoció més sostenible de l’illa agrada i propicia els primers contactes per incrementar el Turisme procedent dels EUA en temporada baixa


La cuinera Maria Solivellas
La cuinera Maria Solivellas
El programa "Mallorca inspires culture" que impulsa el Consell de Mallorca per donar a conèixer el vessant més cultural del territori per incentivar una alternativa al turisme tradicional ha captivat el públic nord-americà. La cultura, el patrimoni i la gastronomia, que a tantes ciutats d'Europa constitueix el principal motor del sector turístic, ha esdevingut un focus d'atracció als EUA. De fet, prop d'un centenar d'operadors turístics, representants d'agències de viatges i premsa especialitzada han acudit a la presentació realitzada a Nova York.


Un encontre plantejat sense renunciar als mercats tradicionals, tot i que continua en la línia que impulsa el Consell de Mallorca, per explorar nous països emissors. Es tracta d'una acció que ha comptat amb la complicitat de la Federació Hotelera i l'Associació d'Agències de Viatges (Aviba) , a més d'algunes companyies hoteleres de primer nivell de Mallorca que també han viatjat a EUA. Tots coincideixen en la bona acollida i l'interès que ha suscitat la presentació. De fet, ja s'han establert els primers contactes. Tot, amb la intenció de superar la xifra de 40.000 nord-americans que l'any passat van venir a Mallorca.


Així, el Consell ha continuat a Nova York aquesta campanya de promoció per posicionar la cultura com un dels elements diferenciadors de Mallorca i que a més sigui generador de riquesa. La voluntat és reivindicar tot el patrimoni cultural, incidint en el més desconegut i incloent totes les seves vessants com ara la gastronomia. En aquest context, els cuiners Maria Solivellas i Miquel Gelabert han delectat els paladars americans amb una selecció de productes mallorquins. Una exhibició de sabors, olors i colors que no han deixat indiferents els assistents. Una variada i completa degustació de cuina autòctona que incloïa una versió moderna i cosmopolita de la popular coca mallorquina que ha acabat conquerint Nova York.


En aquest sentit, el president de la institució insular, Miquel Ensenyat, ha destacat que l'objectiu d'aquesta estratègia és "reforçar el nostre posicionament en mercats internacionals aprofitant altres atractius manco coneguts. La cuina és una de les potencialitats mallorquines que uneix creativitat i talent. És un bon exemple per atreure altres turistes interessats en altres productes al marge del sol i platja".
En aquest sentit, el conseller d'Economia, Hisenda i Turisme, Cosme Bonet, ha destacat que "l'oferta centrada en la cultura ajuda a la desestacionalització, fomentat, a més, una activitat turística respectuosa amb el territori".


Un perfil a tenir en compte


Dins la nova estratègia fixada pel Consell de Mallorca, els Estats Units presenten perspectives de creixement com a mercat emissor que podrien suposar un revulsiu important per a l'economia local. Així, la despesa en turisme dels Estats Units, el segon major mercat mundial per emissió de viatgers, va augmentar 8% en 2017 fins als 135.000 milions de dòlars (110.386 milions d'euros). A més, i atenent a què la demanda pels anomenats "viatges experimentals" creix de manera incessant, Mallorca pot convertir-se en una destinació perfecta per aquests viatgers nord-americans que no solament busquen veure les diferents destinacions turístiques sinó que estan interessats en la cultura, les persones i les experiències.


Precisament, altre dels elements que més ha cridat l'atenció entre els nord-americans ha estat el Cant de la sibil·la, un cas únic de supervivència cultural. Aquesta joia medieval ha sonat amb força a Nova York en la veu de Júlia Colom i el músic Joan Arto. "La interpretació ha fascinat el públic. Han quedat sorpresos i això ha despertat curiositat per venir a Mallorca", ha destacat el president Ensenyat. En el mateix sentit, el conseller Bonet, es mostra satisfet per l'acollida. "Hem convençut un mercat difícil i que ens resulta interessant per les seves característiques lligades a la despensa que fan i a què prefereixen viatjar a l'hivern".

Documents relacionats