Departament de Participació Ciutadana i Presidència
Les llengües de signes són una eina integradora (21.09.2018)


Des del Consell de Mallorca, com a institució pionera en l’accessibilitat a les persones sordes, se suma a les celebracions al voltant del Dia Internacional de les Llengües de Signes del 23 de setembre i el Dia Internacional de les Persones Sordes, del 29 de setembre. Dos dies que emmarquen tota una setmana en què s’intentarà apropar l’univers i els problemes de les persones sordes a la resta de la població. Avui han penjat una banderola en commemoració, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i la vicepresidenta de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears, Ana Maria Ruiz.Jurado i Ruiz després de despenjar la banderola
Enguany, el lema és «La llengua de signes ens inclou» traduït de la proposta internacional de WFD (federació mundial de persones sordes): «With Sign Language, everyone is included».


Per això, i vista la proximitat del 23 de setembre, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i la vicepresidenta de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears, Ana Maria Ruiz, penjaran una banderola commemorativa d’aquesta data que restarà durant tota la setmana a la vista de la ciutadania i que es retirarà el 29 de setembre, en un acte cultural en commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes amb la representación teatral de la companyia creada íntegrament per persones sordes El grito. L'obra "Els pensadors" s'interpretarà el llengua de signes i hi haurà traducció simultània en llengua oral per tal de fer-la accessible a tota la població.


La companyia El Grito es va fundar el 1997 per un grup de joves actors sords que, amb la coordinació de la professora Esther Colebrook, varen trencar la barrera invisible i mostrar la seva validesa i aptituds en l’art teatral.


"Volem oferir a la comunitat sorda de Mallorca un esdeveniment dirigit especialment a aquest col·lectiu, mitjançant una activitat de caràcter cultural en llengua de signes, però a la vegada accessible a les persones oïents, incluent les dues llengües en un mateix espai cultural. Des del Consell impulsam polítiques inclusives i voldríem servir d’exemple per a d’altres institucions." Ha declarat Jurado.

En la mateixa línia, Ana Maria Ruiz ha volgut recalcar que "La commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes i la llengua de signes mitjançant una obra teatral en llengua de signes, escrita, dirigida i interpretada íntegrament per persones sordes amb una companyia de reconegut prestigi nacional i internacional com és El grito, suposa un reconeixement a la llengua de signes com a llengua de cultura i, encara més important, una empenta cultural per a les persones sordes de la nostra illa."

La comunitat sorda té la seva pròpia cultura, que emana de la seva llengua reconeguda en la  Llei 27/2007 que reconeix les llengües de signes espanyola i catalana com a llengües del nostre país. Com qualsevol altra llengua, la llengua de signes té les seves expressions culturals i una de les més importants és el teatre,  superant així les barreres de comunicació que hi ha a la televisió, al cinema i al teatre, i que impedeixen a les persones sordes accedir a la cultura i que suposen una discriminació greu davant la resta de la ciutadania.Documents relacionats