Actualitat

ActualitatEl temps de Ramon Llull protagonitza un nou cicle de cinema de l’Arxiu del So i de la Imatge (01.04.2016)


El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports organitza a través de l’Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) el cicle de cinema “El Temps de Ramon Llull (1232-1316)” que tracta de reflectir l’època convulsa que envoltà un personatge cabdal en la cultura occidental, des d’un punt de vista històric. La primera projecció serà dimarts que ve, 5 d’abril, amb la pel·lícula “Francisco, juglar de Dios” de Roberto Rossellini a l’auditori del Centre de Cultura Sa Nostra, a les 19:30 hores.El director insular de Cultura, Rafel M. Creus amb Francesc X. Bonnín, cap de l'Arxiu del So i de la Imatge, durant la presentació del cicle de cinema sobre "El temps de Ramon Llull".
El cinema és també una bona eina per conèixer millor el món en què va viure Ramon Llull. Ara que se compleixen set-cents anys de la seva mort i dins els actes dedicats a l’any Ramon Llull, l’Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) del Departament de Cultura dedica un cicle de cinema a apropar-nos a l’època en què va viure l’il·lustre filòsof: des del món trasbalsat per idees oposades, conflictes bèl·lics i intrigues de l’Europa medieval fins a la vessant més mística de l’Islam, amb una pel·lícula rodada a Tuníssia. Es tracta de quatre títols “que mostren la gran feina de recerca que ha fet l’ASIM perquè hi ha autèntiques joies” afirma el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, qui afegeix: “malauradament la figura de Ramon Llull no ha estat mai protagonista ni d’una pel·lícula ni d’una sèrie, però els títols seleccionats en aquest cicle ens permeten conèixer com era la religió aleshores, com vivien els religiosos, retratar l’entorn i els espais per on es movia Ramon Llull i, fins i tot, conèixer a personatges que varen ser coetanis seus com un savi sufí del nord d’Àfrica”.


 


Les projeccions començaran aquest dimarts que ve, 5 d’abril, al Centre de Cultura de Sa Nostra amb la pel·lícula “Francisco, juglar de Dios” (1950) del director Roberto Rossellini. El cicle, que serà presentat per l’historiador i lul·lista Pere Fullana, “permetrà als assistents veure pel·lícules clàssiques que habitualment no podem veure en pantalla gran”, explica Francesc X. Bonnín, cap de l'ASIM. És el cas de “Aleksandr Nevsky” (1938) de Sergei Eisenstein, un film de propaganda realitzat durant l’època de Stalin on el director transforma la propaganda en una epopeia de gran creativitat artística. Se projectarà el 12 d’abril. Li seguirà, el 19 d’abril, un petit homenatge a Umberto Eco, recentment desaparegut, amb la projecció de “El nombre de la rosa” (1986), dirigida per Jean-Jacques Annaud, una coproducció europea que retrata les intrigues que es vivien en els convents de finals del segle XII i principis del XIII. Finalment, el títol més desconegut, es podrà visionar el 26 d’abril. Es tracta del film “Bab’Aziz, el sabio sufí” (2005) de Nacer Khemir, que reflecteix la bipolaritat entre Orient i Occident, rodat a Iran i Tuníssia i que barreja l’època medieval i la modernitat.


 


“Ramon Llull també va anar al nord d’Àfrica”, recorda Francesc X. Bonnín, cap de l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell, “per això vàrem contactar amb l’Associació Cultural Al-Tarab, que difon cinema africà des de Sevilla i ens varen trobar aquest darrer títol, que mostra l’univers espiritual de l’Islam en un món que cada vegada té més hostilitat cap a aquesta religió”. Totes les pel·lícules es projectaran a l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra a les 19:30 hores i l’entrada és gratuïta. Bonnín també ha anunciat que de cara al mes de juny l’ASIM prepara un altre cicle dedicat a l’escriptor Camilo José Cela i la seva relació amb el cinema.

Documents relacionats